دستگاه شیرینگ پک دستگاهی است که از دو بخش بسیار مهم کوره حرارتی و دستگاه دوخت تشکیل شده است. اصلی ترین کاربرد این دستگاه بسته بندی و پک کردن محصولات مختلف با سایزهای متفاوت است. امروزه به دلیل اهمیت بالای زمان در امر تولید و بسته بندی انواع محصولات از این دستگاه در کارخانه ها و تولیدی های بزرگ و کوچک استفاده می شود.
دستگاه شیرینگ پک دارای انواع مختلفی است که هر کدام از قابلیت های مخصوص به خود برخوردار هستند. می توان دستگاه شیرینگ پک را جایگزینی مناسب برای انواع تسمه کش ها از جمله تسمه کش بادی، تسمه کش شارژی، تسمه کش دستی و تسمه کش برقی دانست.
نحوه عملکرد دستگاه شیرینگ پک
کارکرد دستگاه شیرینگ پک به این صورت است که ابتدا اپراتور محصول و یا کالای مورد نظر را با استفاده از نوار نقاله به درون کوره دستگاه منتقل می کند. در ادامه مقداری فیلم شیرینگ یا پلاستیک به دور محصول پیچیده می شود.
در مرحله بعد محصول را از درون کوره که تقریبا محفظه مانند است عبور می دهند. در درون کوره مقداری حرارت را به پلاستیک پیچیده شده به دور محصول وارد می کنند. انجام این کار برای نرم و منعطف شدن پلاستیک ضروری است. در قسمت انتهایی کوره فن های خنک کننده ای تعبیه شده اند که هوای خنک را به لایه پلاستیک دور محصول می دمند تا لایه شیرینگ خشک و منقبض شود. بعد از اتمام این مرحله می توان محصول بسته بندی شده را تحویل گرفت.
نکات کلیدی در استفاده از دستگاه شیرینگ پک
پیش از استفاده از دستگاه شیرینگ پک لازم است نکاتی را مورد توجه ویژه قرار داد. برخی از این نکات مهم عبارتند از:
- ابعاد و اندازه های محصولی که قرار است شیرینگ شود را مورد بررسی دقیق قرار داد
- وزن محصول را اندازه گرفته و آن را با قابلیت دستگاه سنجید
- میزان سرعت بسته بندی برای هر محصول
- پیوسته بودن خط تولید که آیا محصولات را باید به صورت پشت سر هم بسته بندی کرد یا خیر؟
- آیا امکان دپوی محصولات وجود دارد؟
- نحوه چیدمان محصول در خط تولید به چه نحوی است؟
- محدودیت های خط تولید چگونه است؟
- آیا الزامی برای بسته بندی محصول وجود دارد؟
ویژگی های دستگاه شیرینگ پک
دستگاه شیرینگ پک دارای مشخصه های کاربرد بسیاری است که از آن جمله می توان به موارد ذیل اشاره نمود.
- شرینگ کردن پلاستیک بر روی محصولات مختلف به عنوان عایق و برای جلوگیری از نفوذ نم و رطوبت به آن ها
- قرار دادن چندین محصول در کنار هم که از لحاظ تعادل پایدار نیستند و بسته بندی آن ها
- بسته بندی شفاف محصولات، به نوعی که محصول مورد نظر کاملا نمایان باشد
- شرینگ کردن برخی محصولات جهت نمایش شکل، سایز و طرح و مدل آنها
اجزای دستگاه شیرینگ پک
دستگاه شیرینگ پک از دو سیستم بسیار مهم و مجزا تشکیل شده است که عبارتند از:
سیستم دوخت
دوخت پلاستیک مهم ترین کاری است که در این بخش انجام می شود. دوخت باعث می شود تا شیرینگ به دور محصول نگه داشته شود. دوخت در این بخش به وسیله سیم دوخت یا تیغه دوخت صورت می گیرد. همچنین دوخت در این سیستم به سه شکل مختلف از جمله:
دوخت و برش سیمی، تیغه دوخت و برش آلومینیومی با روکش تفلون صنعتی ضد سایش تیغه دوخت سیمی با روکش سیلیکون نسوز انجام می شود.
سیستم تونل حرارتی
این سیستم از مهم ترین بخش های دستگاه شیرینگ پک بوده که عملیات مهم شیرینگ را انجام می دهد. تونل حرارتی دستگاه به وسیله برق، گاز و یا با ترکیب هر دو عمل می کند. دستگاه هایی که سیستم تونل آن ها با برق و گاز کار می کند را دوگانه سوز می گویند. دمای این بخش از دستگاه باید در حدود ۱۸۰ تا ۲۰۰ درجه سانتیگراد باشد.
انواع دستگاه شیرینگ پک
دستگاه شیرینگ پک را از لحاظ سیستم در انواع مختلفی طراحی و تولید می کنند. مدل های مختلف این دستگاه شامل موارد زیر می باشد.
دستگاه با سیستم دستی
این نوع دستگاه فاقد هر نوع موتور و یا جک بوده و اپراتور برای دوخت و برش شیرینگ پک از دست استفاده می کند. علاوه بر آن در تونل حرارتی این دستگاه نوار نقاله وجود ندارد.
دستگاه با سیستم اتوماتیک
این نوع دستگاه برای کار نیازی به اپراتور ندارد. همچنین به خط تولید متصل بوده و قادر است تعداد ۱۰۰ محصول را به صورت پشت سر هم بسته بندی کند.
دستگاه با سیستم نیمه اتوماتیک
این نوع دستگاه شیرینگ پک بخشی از فرایند دوخت و برش را به وسیله جک پنوماتیک و اتوماسیون انجام می دهد. با توجه به سلیقه سازنده دستگاه و نوع طراحی آن، ویژگی نیمه اتوماتیک بودن دستگاه می تواند متفاوت باشد. در برخی از این دستگاه ها بجز دوخت و برش پروسه هدایت محصول به پشت دوخت نیز به صورت اتوماتیک انجام می شود.
دستگاه با سیستم فول اتوماتیک
این مدل دستگاه شیرینگ پک مدت زمان زیادی بدون دخالت اپراتور قادر به کار است. همچنین این دستگاه قادر است ۳۰۰ محصول را ظرف مدت یک ساعت بسته بندی کند. تنظیمات این دستگاه از طریق نرم افزار بوده و تغییرات هوشمندانه آن از طریق هوش مصنوعی انجام می شود
دستگاه شیرینگ پک رستورانی
دستگاه شیرینگ پک رستورانی یکی از انواع مختلف شیرینگ پک است که در صنایع مختلف از جمله صنعت داروسازی، غذایی و شیمیایی مورد استفاده قرار می گیرد. دلیل نامگذاری این دستگاه به نام رستورانی آن است که بیشترین استفاده آن در رستوران ها و جهت قرار دادن لایه شیرینگ بر روی مواد غذایی می باشد. این نوع دستگاه را در دو مدل رومیزی و پایه دار تولید می نمایند.
شیرینگ پک تونلی
دستگاه شیرینگ پک تونلی یکی دیگر از مدل های شیرینگ پک است که برای بسته بندی محصولات از فیلم های pof و pvc استفاده می کند. این مدل دستگاه بیشتر در صنایع غذایی و کشاورزی کاربرد دارد. همچنین در بسته بندی قطعات خودرو، انواع بطری ها و بسته بندی انواع کارتن نیز مورد استفاده قرار می گیرد.
شیرینگ پک کابینی
دستگاه کابینی مدلی دیگر از دستگاه شیرینگ پک است که دارای ابعاد کوچکی بوده و برای راه اندازی نیاز به فضای زیادی ندارد. این دستگاه را بیشتر برای استفاده در کارگاه های کوچک و همچنین منازل طراحی کرده اند. البته از این دستگاه می توان در هتل ها و رستوران ها نیز استفاده نمود. زیرا تنها تفاوت آن با سایر مدل ها در اندازه کوچک آن است.
وگرنه از تمامی قابلیت های منحصر به فرد یک شیرینگ پک کاربردی برخوردار می باشد. افراد می توانند از این دستگاه برای بسته بندی انواع شوینده ها، شکلات و شیرینی، ادویه جات و بیسکویت ها و خشکبار استفاده کنند.
انواع رول های دستگاه شیرینگ پک
رولهای دستگاه شیرینگ پک، قلب تپنده این دستگاهها هستند و نقش بسیار مهمی در بستهبندی محصولات ایفا میکنند. این رولها با جنسها و ضخامتهای مختلف تولید میشوند و هر کدام برای کاربرد خاصی مناسب هستند. در ادامه به بررسی انواع رولهای شیرینگ پک میپردازیم:
بر اساس جنس
رولهای شیرینگ پک معمولاً از سه نوع ماده اولیه اصلی تولید میشوند:
پلی اتیلن (PE): این نوع رولها از انعطافپذیری بالایی برخوردار هستند و برای بستهبندی محصولات سبک و ظریف مناسب هستند.
پلی اتیلن شیرینگ رول
پلی وینیل کلرید (PVC): رولهای PVC مقاومت بالاتری نسبت به رولهای PE دارند و برای بستهبندی محصولات سنگینتر و با شکلهای نامنظم مناسبتر هستند.
پلی وینیل کلرید شیرینگ رول
پلی الفین (Polyolefin): این نوع رولها ترکیبی از خواص PE و PVC هستند و برای طیف وسیعی از محصولات قابل استفاده هستند.
بر اساس ضخامت
ضخامت رولهای شیرینگ پک بر اساس نوع محصول و میزان محافظت مورد نیاز انتخاب میشود. رولهای نازکتر برای محصولات سبک و ظریف و رولهای ضخیمتر برای محصولات سنگینتر و با لبههای تیز مناسب هستند.
بر اساس کاربرد
رولهای شیرینگ پک بر اساس کاربردشان به انواع مختلفی تقسیم میشوند:
- رول شیرینگ برای محصولات غذایی: این رولها باید از مواد اولیه بهداشتی و با کیفیت تولید شوند تا با استانداردهای بهداشتی صنایع غذایی مطابقت داشته باشند.
- رول شیرینگ برای محصولات صنعتی: این رولها باید مقاومت بالایی در برابر عوامل محیطی مانند رطوبت و حرارت داشته باشند.
- رول شیرینگ برای محصولات دارویی: این رولها باید از مواد اولیه با کیفیت بالا و عاری از هرگونه آلودگی تولید شوند تا از سلامت محصولات دارویی محافظت کنند.
وزن دستگاه شیرینگ پک
وزن دستگاه شیرینگ پک بسته به مدل، ابعاد و ظرفیت آن متغیر است و از چند ده کیلوگرم تا چند تن میتواند باشد. عواملی مانند جنس مواد سازنده و امکانات جانبی نیز بر وزن دستگاه تأثیرگذارند.
جمع بندی
دستگاه شیرینگ پک یکی از ابزارهای ضروری در صنعت بستهبندی است که با استفاده از حرارت، فیلم پلاستیکی را به دور محصول میکشد و بستهبندی محکم و یکپارچهای ایجاد میکند. این دستگاهها در صنایع مختلفی از جمله مواد غذایی، دارویی، بهداشتی، صنعتی و… مورد استفاده قرار میگیرند.
جم پک
سوالات متداول
دستگاه شیرینگ پک در هر ساعت چه تعداد بسته بندی انجام میدهد؟
سرعت بستهبندی دستگاه شیرینگ پک به مدل، ابعاد محصول و تنظیمات دستگاه بستگی دارد و میتواند از چند صد تا چند هزار بسته در ساعت متغیر باشد.
تفاوت شیرینگ پک تونلی و کابینتی چیست؟
تفاوت اصلی شیرینگ پک تونلی و کابینتی در ظرفیت تولید، ابعاد محصول قابل بستهبندی و نوع عملکرد است. تونلی برای حجم بالا و محصولات متنوع مناسبتر است و کابینتی برای محصولات کوچکتر و بستهبندیهای سادهتر.
آقای جمالی، مدیر فروش مجموعه جم پک می باشند. نقش مهمی در توسعه بازار و افزایش فروش محصولات این شرکت ایفا میکنند. با تلاشهای ایشان، جم پک توانسته به عنوان یکی از برندهای پیشرو در زمینه دستگاههای تسمه کش در ایران شناخته شود.